Qussa

Stories from Afar & Up Close

Zeker twintig doden bij aanslag in woonwijk Beiroet

Omdat ik me zo erger aan de tendentieuze berichtgeving in NRC: een gecorrigeerde versie van het stuk "Zeker twintig doden bij aanslag in Beiroet op Hezbollah-bolwerk"

Buitenland (15 augustus 2013)–  door [Jules Seegers] correcties door Nicolien

Een aanslag vandaag in Beiroet, waarbij volgens autoriteiten twintig burgerdoden zijn gevallen, is [gepleegd] gericht tegen Hezbollah. De [militante] shi'itische groepering was doelwit van de sunnitische beweging Brigades van Aisha.

De groepering eiste de aanslag vroeg in de avond op. Volgens Reuters belooft ze nog meer aanvallen op Hezbollah.

"Dit is de tweede keer dat wij bepalen waar en wanneer de strijd plaatsvindt... En jullie zullen dat nog vaker zien, als God het wil."

Vorige maand werd in een [buitenwijk] andere woonwijk van Beiroet een autobom tot ontploffing gebracht waarbij meer dan vijftig mensen gewond raakten. De ontploffing vandaag in de overwegend shi'itische wijk Rweiss had plaats in een drukke winkelstraat en was in de wijde omgeving te voelen, aldus ooggetuigen. Op de staatstelevisie was te zien hoe er grote branden in de getroffen straat woedden. Boven Rweiss stegen grote zwarte rookwolken op.

Zeker tweehonderd gewonden

Reuters meldt dat het dodental van de aanslag is opgelopen tot twintig. De explosie vond plaats in het zuiden van Beiroet, een [bolwerk van Libanons terreurbeweging Hezbollah] woonwijk waar veel aanhangers van Hezbollah wonen, een Libanese politieke partij met een gewapende tak die onlangs door de EU als terreurbeweging is aangemerkt. Volgens AP vielen ook zeker tweehonderd gewonden.

Volgens het Libanese leger werd een autobom gebruikt voor de aanslag. Diverse [gebouwen] woningen en flatgebouwen in de directe omgeving raakten zwaar beschadigd.

Het oplopende geweld in Libanon kan een teken zijn dat de sektarische burgeroorlog in buurland Syrië verder om zich heen grijpt in de regio. Tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad hebben gedreigd met aanvallen op Hezbollah, dat in Syrië met [Assads troepen] het Syrische leger meevecht.