Qussa

Stories from Afar & Up Close

Het is allemaal de schuld van de Nederlanders

Israël-liefhebber en Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zal er niet blij mee zijn: niet alleen heeft Israël opheldering gevraagd over de financiële steun aan de mensenrechtenorganisatie Breaking the Silence, maar nou blijkt ook nog eens dat onze zuurverdiende belastingcentjes besteed worden aan opium voor de Arabieren! Nou ja zeg. Breaking the Silence is een organisatie van Israëlische oud-soldaten die onlangs letterlijk een boekje open deden over het handelen van het Israëlische leger tijdens te oorlog in Gaza, begin dit jaar. Dat het leger er daarin niet zo goed vanaf kwam, moge duidelijk wezen – en daarom wil het (bij monde van Israëlische diplomaten) nu graag weten waarom Nederland daar (financiële) steun aan verleent.

Een paar jaar terug heb ik in Amsterdam een tentoonstelling bezocht die was georganiseerd door Breaking the Silence. Het waren foto’s genomen door Israëlische soldaten tijdens hun tijd in de Palestijnse bezette gebieden, vakantie-kiekjes als het ware: met de huis-tuin-en-keuken cameras van de Israëlische soldaten zelf vastgelegde beelden van huiszoekingen, checkpoints, en, als ik me goed herinner, de momenten van ontlading achteraf. De beelden waren schokkend, en de verhalen erbij mogelijk nog meer. Het lijkt mij voor iedereen beter als zulke misstanden aan de kaak gesteld worden, zeker als dat gebeurt door de mensen die erbij waren.

Dan wat die opium betreft – voor de lezers die niet door dat argumentsloze artikel heen zijn gekomen,* de Nederlandse belastingbetaler wordt pas in de allerlaatste paragraaf bedankt – dat gaat om kritiek van Saseen Kawzally. Saseen is schrijver en redacteur van Menassat, een website voor persvrijheid in de Arabische wereld grotendeels gefinancierd door de Nederlandse overheid. En waar het al erg is als Israëliers kritiek leveren, is het natuurlijk onmogelijk dat een Arabier commentaar heeft op wat er in Israël gebeurt, of wat dat voor invloed heeft op de Arabische wereld.

Vandaar dat Menassat de opium van de Arabieren is. Maar goed dat de Syriërs en Bahreinis onder dictators leven die het beste met hun onderdanen voor hebben: de website is al sinds geruime tijd verboden in die landen, wegens te kritische geluiden. Zal wel ongezond zijn, die opium.

===

*nee werkelijk, wat dacht je van een pareltje als: “Half of all Egyptians, for instance, are under 24. This helps explain why many turn to religious fundamentalism for solace.” Religious fundamentalisme! Nu alleen voor onder de 24 jaar! Sluitend argument, echt heel overtuigend. Of bedoelen ze dat het heel vermoeiend is om met zoveel jonge mensen in een land te leven, en alle bejaarden zich daarom tot religieus fundamentalisme keren? Het blijft onduidelijk...